Pentru ca sezonul culesului viilor se apropie, cu toate ca recoltele nu se anunta prea bogate in urmatorul an, cultivatorii de vita de vie trebuie sa isi puna la punct toate detaliile pentru a putea produce vinul in cele mai bune conditii, in scopul de a obtine un produs de calitate.
Prima activitate care se impune este dezinfectia butoaielor si curatarea acestora, dar si a vaselor folosite in vinificatie. Aici, cultivatorii pot lua in calcul doi detergenti produsi de firma maghiara Uniken, pentru curatarea vaselor folosite in vinificatie si anume Sanaton si Detersol.

Detergent pentru butoaie Detersol
Detergentul pentru butoaie Sanaton este un produs alcalin, destinat pentru curatirea de tartrate, ce elimina si petele de vin rosu, din vasele unde culoarea s-a impregnat. Sanaton, se va folosi in doza de 50 grame/100 litrii pentru igienizarea preventiva, 150 de grame/100 litrii vin pentru reconditionarea butoaielor si 250 grame/100 litrii pentru eliminarea stratului de tartrate si mucegai.
Detergentul pentru butoaie Detersol este produsul acid, ce se foloseste impreuna cu detergentul Sanaton, mai ales la butoaie, pentru a nu strica pH-ul doagei. Detersolul are rol dezinfectant, dar si rol de eliminare a bitatratilor. Ca mod de folosire, detergentul Detersol se va turna in apa rece, niciodata invers, si se va folosi dupa folosirea detergentului Sanaton. Dupa folosirea detergentului Detersol, nu se vor folosi imediat fitile de sulf, bioxid de sulf, sau pastile pe baza de sulf.
Metoda clasica de dezinfectare este metoda ce foloseste fitile de sulf. Acestea, se introduc pe o sarma (ATENTIE, sarma sa nu fie din

Fitile de sulf
cupru), in butoi si apoi se aprind. Prin ardere nu rezulta reziduri care sa se depoziteze apoi pe fundul butoiului. Un fitil de 15-20 de centimetrii este suficient pentru dezinfectarea unui volum de 100 de litrii.
Pachetul propus, este produs de companie Uniken, in Ungaria si ambalajul are 500 de grame, continand aproximativ 100 de fitile.
Plecarea in fermentare este un nou punct critic in producerea vinului. Astfel, sunt situatii cand vinul nu incepe deloc sa fermenteze, sau fermentarea este una foarte slaba. Ajutorul vine de la adaugarea drojdiilor selectionate pentru vin.
De asemenea, drojdia pentru vin, se poate aplica si la mustul care s-a oprit din fermentatie. In conditii normale, se folosesc 20 de grame de drojdii selectionate pe 100 de litrii de vin. In cazul in care strugurii au fost mucegaiti, vom creste doza de drojdii folosite la 30-40 de grame/100 de litrii, iar in cazul opririi din fermentatie, putand merge cu pana la 50 de grame/100 de litrii de vin.
Ca mod de preparare, drojdiile selectionate se vor dizolva in zece parti apa calda, la 30-40 de grade, lasandu-se asa 15 minute, dupa care se adauga la must. A nu se neglija omogenizarea.
Pentru a stimula multiplicarea drojdiilor si a impulsiona fermentarea, se poate folosi un activator de fermentare pentru vin si must, care se va dizolva DUPA APLICAREA DROJDIILOR, niciodata inainte, intr-o doza de 20 de grame/100 litrii.

Bentonita Turkos
Limpezirea vinului este procesul fundamental in producerea vinului. Cea mai rapida limpezire se face cu Bentonita pentru limpezirea vinului, iar noi va propunem Bentonita Turkos, poate cel mai de calitate produs de acest tip. Bentonita TURKOS limpezeste rapid vinul, pastrand neschimbat gustul, mirosul si buchetul vinului.
Ca mod de preparare, vom folosi bentonita turkos dupa cum urmeaza. Vom dizolva initial 80 de grame Bentonita in 200 ml apa rece, dupa care vom omogeniza. In acelasi timp vom fierbe 300 de mililitrii de apa, dupa care vom dizolva amestecul rezultat. Dupa dizolvare vom fierbe din nou rezultatul 4 minute, lasandu-l apoi in repaus 24 de ore. Dupa 24 de ore, amestecul se va turna in 100 de litrii de vin, agitandu-se continuu.
Vinul curat se va sifona dupa 7-10 zile.
Pe langa aspectele de mai sus, mai trebuie luata in calcul si problema conservarii vinului. In aceasta situatie, propunem folosirea unui conservant alimentar, Dioxid de sulf . Acesta se toara in vin, in doza de 100 mililitrii/100 litrii. In cazul in care mustul nu este unul sanatos, recolta fiind mucegaita, vom urca pe 150-200 ml/100 litrii vin.
Clik aici pentru produse de vinificatie.