In urmatorul post, vom incerca sa prezentam pe scurt cateva detalii, privind cultivarea mararului. Articolul doreste doar sa traseze niste linii in tehnologia de cultura, urmand sa revenim cu o tehnologie completa privind cultivarea mararului.
Temperatura de germinatie: minima 3-4 grade C, optima 20-22 grade C
Temperatura de vegetatie: optima 16-18 grade C;
Lumina: are cerinte moderate; lipsa luminii determina obtinerea unor plante mai putin aromate
Apa: are cerinte moderate. Fazele critice sunt la germinatia semintelor si la inceputul perioadei de vegetatie.
AMPLASAREA CULTURII
Terenurile potrivite sunt cele fertilizate cu gunoi de grajd in anul anterior. Solurile potrivite sunt cele usoare, spre mijlocii, nisipo-lutoase, cu pH 6-7.
PREGATIREA TERENULUI
Terenul se pregateste in mod obisnuit, incepand din toamna, cand se fertilizeaza cu ingrasaminte chimice, cu fosfor si potasiu, si se face aratura. Primavara se pregateste patul germinativ si se administreaza ingrasamintele cu azot.
INFIINTAREA CULTURII
Semanatul se poate face toamna sau primavara devreme, distanta dintre semanat 25-30 de cm intre randuri si 4-5 cm intre plante pe rand.
Adancimea de semanat este de 2-3 cm, iar norma de samanta este de 6-8 kg per ha.
LUCRARI DE INTRETINERE
Prasitul culturii, pe suprafete mari se fac 2-3 prasile mecanice si 1-2 prasile manuale.
Irigarea culturii: In perioadele secetoase – 2-3 udari cu norme de 300-400 mc de apa pe hectar.
RECOLTAREA SI VALORIFICAREA
Se recolteaza dupa ce plantele au 10-15 cm inaltime, prin smulgere sau prin culegerea frunzelor, esalonat.
Pentru pastrare, se recolteaza prin taierea plantelor de la baza in faza de inflorire, dupa care se usuca la umbra.
Valorificarea in stare proaspata se face la legatura.
PASTRAREA
In stare verde, se poate pastra cateva zile la temperaturi de 0-1 grad C si umiditate 85-90%. In stare uscata se pastreaza o perioada indelungata in locuri uscate.