Cultivarea patrunjelului in ghivece

Patrunjelul este o planta radacinoasa/aromatica, ce provine din zona Marii Mediterane, loc unde se gaseste in stare salbatica, in zonele muntoase si de litoral. Radacinile sunt folosite in prepararea mancarurilor, dar, in acest articol, ne vom axa pe frunze, folosite in special la aromatizarea si prepararea mancarurilor, avand un continut mult mai ridicat de substante nutritive, ocupand primele locuri ca valoare biologica-alimentara fata de alte plante.

Asadar, articolul de fata isi propune sa te invete, in cativa pasi simpli, modul prin care poti avea patrunjel verde, tot timpul anului.

 

PASUL 1 – De unde cumpar seminte de patrunjel?

La o scurta cautare pe site-ul SemintePlante.ro, gasim o multime de varietati, atat de patrunjel de frunze, cat si de patrunjel de radacina. Articolul fiind unul hobby, vom exclude variantele profesionale, destinate fermierilor. Asadar, magazinul online de seminte SemintePlante.ro va propune ca variante hobby, urmatoarele:

1. Seminte de patrunjel pentru ghiveci – Plain Leaved (varianta clasica de patrunjel, cu frunze drepte, netede);

Seminte patrunjel plain leaved

Seminte de patrunjel Plain Leaved

2. Seminte de patrunjel cret pentru ghiveci – Moss Curled (varianta cu frunza incretita)

Seminte de patrunjel Moss Curled

Seminte de patrunjel Cret

Ambele variante contin seminte cat pentru 3 ghivece, deci cate 1 plic din fiecare este mai mult decat suficient.

PASUL 2 – Echipamente necesare si germinarea semintelor

Fiind un articol destinat celor ce il vor in apartament, vom alege un ghiveci de diametru 8,5 – 9 centimetri, cu o inaltime de minim 7 centimetri. Pamantul e bine sa fie unul bun, de calitate, eventual amestecat cu nisip (pentru pamant recomand tot site-ul seminteplante.ro, la rubrica turba si pamant de flori). Ghiveciul trebuie sa aiba gauri de scurgere.

Astfel, vom presara semintele uniform, ca in imaginea de mai jos. Nu va faceti griji daca plantele vor creste prea dese. Le putem scoate ulterior pentru rarire.

Semanarea in ghiveci a semintelor de patrunjel

Seminte de patrunjel – semanat in ghiveci

Acoperim apoi semintele cu un strat de 1,5 centimetri de pamant si plasam ghiveciul intr-un loc luminat, unde putem asigura o temperatura de minim 20 de grade C. Semintele de patrunjel germineaza si la temperaturi mai scazute, sau chiar mult mai scazute, insa urmarim aici o rasarire cat mai rapida.

Pentru rapiditate si uniformitate la rasarire, se poate pune deasupra ghiveciului o folie de plastic transparenta (gen folia de ambalaj), pana ce plantutele apar.

Udam bine ghiveciul dupa acoperirea semintelor cu pamant si asteptam. Dupa 1 saptamana rezultatele incep sa se vada.

Cultivarea patrunjelului la ghiveci

Seminte de patrunjel germinate

 

Seminte de patrunjel

Rasarirea semintelor de patrunjel

PASUL 3 – Dezvoltarea vegetativa

In cazul in care avem o rasarire buna, ca in cazul de mai sus, putem rari plantutele pentru o mai buna dezvoltare, sau le putem lasa dese, plantele urmand sa se rareasca natural.

Patrunjelul iubeste apa si lumina, asadar aseaza-l intr-un loc luminos si uda-l constant. Rezista la frig insa nu tolereaza inghetul, deci pe perioada de iarna il vei pastra in casa. Planta are o capacitate mare de regenerare, deci taie cu incredere din frunze, vor da altele destul de rapid.

In cazul in care vrei sa fertilizezi, utilizeaza numai ingrasaminte bio, acceptate in agricultura ecologica (pentru ca il vei consuma pe urma), deci, Cropmax este ingrasamantul ideal pentru asta.

Seminte de patrunjel la ghiveci

Plante transplantate de patrunjel din ghiveciul initial

frunze de patrunjel

Primele frunze la semintele de patrunjel transplantat

Plantele de patrunjel se pot chiar transplanta, dar cu grija, procentul de prindere fiind unul scazut.

Daca il udam regulat, il pastram in zone luminate si fertilizam din cand in cand, nu vom avea probleme cu patrunjelul nostru la ghiveci.

Seminte de patrunjel la ghiveci

Planta matura, rarita

Ce mai trebuie avut in vedere este faptul ca, in al doilea an patrunjelul incepe sa emita tulpini florifere. Pentru o productie cat mai bogata de frunze, aceste tulpini trebuiesc rupte. Dupa 2 ani, patrunjelul face seminte, deci planta trebuie inlocuita complet.

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Cultivarea patrunjelului in ghivece

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>