Tratamente de toamna si iarna in livada!

tratamente de toamna si iarna in livezi

Tratamente de toamna-iarna in livezi

In perioada caderii frunzelor, in livezi se urmaresc efectuarea de tratamente pentru combaterea unor serii de bacterii si ciuperci ce pot duce la boli grave, dar si a insectelor aflate pe scoarta, in stadii de iernare.

Tratamentele se aplica, in principal, cand toate frunzele pomilor tratati au cazut si constau intr-un fungicid pe baza de cupru, si intr-un insecticid cu formulare de ulei pe baza de imidacloprid. Putem aplica aceste tratamente si pe arbustii decorativi. Chiar daca nu fac fructe comestibile si acestia pot suferi la diverse atacuri.

Asadar, aplicarea acestor tratamente se va face in perioada de repaus, cand toate frunzele au cazut, undeva in intervalul noiembrie – decembrie si/sau primavara, pana la umflarea mugurilor. Se va evita aplicarea tratamentului in conditii de temperaturi scazute si vant puternic.

1. Fungicide pe baza de Cupru

Printre fungicidele pe baza de cupru utilizate ca tratamente de toamna-iarna, mentionam:

- Zeama Bordeleza WDG – fungicid ce contine 80% sulfat de cupru neutralizat si 20% cupru metalic – DOZA: 100 grame/10 litrii apa;

- Alcupral 50 PU – fungicid ce contine 50% cupru metalic sub forma de oxicolorura de cupru – DOZA: 30 grame/10 litrii apa;

- Champ 77WG – fungicid ce contine 50% cupru metalic sub forma de oxiclorura de cupru – DOZA: 30 grame/10 litrii apa.

Tratamentele cu fungicide pe baza de cupru se vor aplica singulare in solutia de stropit. Se aplica prin pulverizare pe toata coaja pomului (trunchi+coroana) cu vermorelul sau cu alta instalatie de stropit (atomizor, vermorel cu motor termic, etc).

2. Insecticide tip ulei horticol

Insecticidele cu formulare de ulei horticol au rolul combaterii insectelor in stadiile de iernare, principala tinta fiind doborararea si reducerea pe cat posibil a populatiei paduchelui de San Jose.

- Confidor Oil 004 SC – este insecticidul pe baza de imidacloprid din gama BayerCropScience – se foloseste in doza de 100 ml/6 litrii de apa

- Nuprid Oil 004 CE – este insecticidul propus de Alchimex, tot pe baza de imidacloprid, in aceeasi concentratie – 4 grame/litru – se foloseste in doza de 100 ml/6 litrii de apa.

Tratamentele pe baza de ulei horticole nu se vor efectua impreuna, in aceeasi instalatie de stropit, cu tratamentele pe baza de fungicid cupric.

 

Cum efectuam tratamentele de toamna-iarna in livada?

Produsele se aplica individual, in 2 etape:

TRATAMENTUL 1

- Este reprezentat de tratamentul cu fungicide cuprice, asadar vom alege unul din fungicidele de mai sus, in doza recomandata si le vom dizolva in vermorel.

- Spre exemplu, in cazul in care avem un vermorel cu un volum de 10 litrii, si am ales ca fungicid Zeama Bordeleza, vom adauga 100 de grame Zeama Bordeleza in 10 litrii de apa si vom pulveriza pe toata suprafata pomului. NU AMESTECAM ZEAMA BORDELEZA CU ULEIUL HORTICOL!

 

TRATAMENTUL 2

- Se efectueaza la aproximativ 1 saptamana fata de primul tratament si consta in aplicarea insecticidului cu formulare de ulei;

- In cazul in care alegem Nuprid Oil, vom dizolva o cantitate de 100 de mililitrii pe 6 litrii apa; Daca vermorelul are 10 litrii se va face paritatea prin regula de 3 simpla si va rezulta 166 ml/10 litrii apa. NU SE VA AMESTECA CU ZEAMA BORDELEZA, SAU CU ALT FUNGICID CUPRIC!

 

Tratamentele se pot repeta in primavara – februarie-martie, dupa aceeasi schema.

3 thoughts on “Tratamente de toamna si iarna in livada!

  1. V-as ruga daca stiti si un tratament pentru conifere.Sunt in curte mai multe speci de braz, molid, tuia. Ar trebui pentru fiecare in parte sau este aceeasi categorie? VA MULTUMESC ANTICIPAT.

    • In caz de aparitie a ruginei, recomand folosirea initiala a fungicidului Dithane (20 grame/10 litri apa) si, la o saptamana, Alliete (20 grame/10 litri). Ulterior putem fertiliza cu Kristalon Lila (40 grame/10 litri) – aplicari foliare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>