De cand cu noile trenduri privind hrana sanatoasa, fara grasimi, consumul de vegetale, marile magazine si-au revizuit grila de produse, oferind o multitudine de varietati de salata, din care consumatorul poate alege. Astfel au aparut salate fresh sau ambalate la pungi si caserole, simple, sau in amestecuri cu spanac, nuci, alune, rucola, etc.
Mai toate variantele au ca tari de productie: Italia, Spania, Grecia iar la salata de Romania, nu gasim decat varietati de salata de capatana, si, in anumite perioade, salata tip iceberg. Astfel, producerea varietatilor de salata mai speciala, poate fi profitabila, mai ales ca tehnologia de cultura nu e neaparat foarte complicata.
Ne-am propus, in cele de mai jos, sa prezentam cele mai populare tipuri de salata ce pot constitui o sursa buna de venit pentru dumneavoastra.
-
Salata tip Batavia
Salata tip Batavia seamana cu salata normala, insa marginile frunzelor sunt usor mai crete, cu forma limbului, la extremitate, in forma de valuri. Culorile salatei de tip Batavia, pot fi verde deschis sau rosu-inchis.
In mod normal, gustul frunzelor de salata tip batavia este unul dulce, iar frunza este crocanta. Tipul Batavia este un tip autentic de salata, fiind tipul din care s-a obtinut si salata iceberg.
Salata Batavia se poate cultiva atat in sere si solarii, cat si in camp deschis, pe toata perioada anului.
Varietati de salata tip Batavia cu frunza verde:
- Thriathlon (Rijk Zwaan) – cultivare din primavara si pana in toamna in camp deschis, nu emite tija florala;
- Affiction (Rijk Zwaan) – cultivare in culturi protejate si camp deschis in intervalul toamna – primavara – tolereaza foarte bine temperaturile scazute si intensitati slabe ale luminii;
- Florean (Rijk Zwaan) – cultivare in sezonul primavara- toamna;
- Model (Agri Semen) – cultivare in sezonul primvara-toamna, in spatii protejate si camp deschis.
Varietati de salata tip Batavia cu frunza rosie:
- Mohican (Rijk Zwaan) – cultivare in spatii protejate si camp, in perioada primavara-toamna, tolerand foarte bine caldura;
2. Salata de capatana – tip Butterhead
Este salata care se produce la nivel mare in Romania. Este salata standard, la care frunzele se incheaga spre centru, formand o usoara capatana. In functie de varietate poate avea frunza de diverse nuante de verde, untoasa sau neteda.
Salata de capatana se poate cultiva tot timpul anului, companiile producatoare de seminte oferind varietati pentru fiecare sezon in parte.
Dintre cele mai populare varietati de salata de capatana, merita sa mentionam:
- Touareg ( Seminis) – salata destinata cultivarii in intervalul toamna – primavara;
- Mafalda (Nunhems) – salata untoasa, destinata cultivarii in intervalul toamna-primvara, fiind urmasa salatei Limax;
- Centore (Syngenta) – salata ce tolereaza foarte bine perioadele reci, pretandu-se a fi cultivata in intervalul toamna-primavara, chiar si lasata peste iarna in spatii protejate;
- Nadine (Rijk Zwaan) – salata de capatana ce se recomanda a se cultiva in camp deschis sau spatii protejate, in intervalul primavara-toamna, tolerand foarte bine temperaturile ridicate.
- Pronto (Enza Zaden) – salata de primavara-vara-toamna, pretabila a se cultiva atat in spatii protejate, cat si in camp deschis.
3. Salata tip Cos sau Romaine
Este o salata deloc cultivata in Romania, dar care va prinde in viitorul apropiat o cota buna, datorita calitatilor de care da dovada. Salata Romaine prezinta o capatana inalta, formata din frunze puternice. Gustul este usor mai amarui decat la salata de capatana iar frunzele sunt mai crocante. Salata Romaine este salata ce se recomanda a fi folosita la prepararea salatei Cesar.
In functie de culoare, salata Romaine poate fi verde sau rosu-grena. In functie de forma si marime, poate fi: mica, medie, mare, open heart (deschisa la varf).
Printre varietatile ce se pot aduce in Romania, doar compania Rijk Zwaan a publicat in oferta seminte de salata Romaine sau Cos, iar varietatile sunt urmatoarele:
- Bambi RZ (Rijk Zwaan) – varietate ce se poate cultiva pe tot timpul anului, atat in spatii protejate, cat si in camp deschis;
- Claudius RZ (Rijk Zwaan) – varietate medie, pentru cultivarea in camp deschis in sezonul toamna – primvara, sau iarna in solarii si sere;
- Julius RZ (Rijk Zwaan) – varietate mare, pentru cultivarea in sezonul rece in solarii si sere;
- Compania lucreaza la crearea unor varietati de salata Romaine tip Open Heart care, la momentul scrierii articolului, sunt inregistrate cu numere de cod, pentru testare
4. Salata tip Iceberg
Salata tip Iceberg este salata ce formeaza o capatana ferma, de culoare verde deschis, cu frunze crocante, foarte gustoase. Numele a fost primit de la americani, fiind descrisa ca fiind o salata cu frunze atat de crocante incat ofera senzatia de frunze “inghetate”. Salata Iceberg este foarte folosita in industria fast food. Pe langa variantele de culoare verde, s-au obtinut si varietati de culoare rosie.
Printre varietatile de salta tip Iceberg distribuite in Romania regasim:
- Argentinas RZ (Rijk Zwaan) – o varietate destinata cultivarii vara si toamna in camp deschis, insa testata si in solarii unde toamna tarziu se descurca bine.
- Nanette RZ (Rijk Zwaan) – este o varietate de salata iceberg ce se poate cultiva in solarii si sere, intervalul toamna – primvara, tolerand foarte bine temperaturile scazute si lipsa luminii.
5. Salata tip Lollo
Salata tip Lollo mai este numita popular si salata creata. Salata tip Lollo este de doua feluri: Lollo Rosa si Lollo Bionda.
Salata Lollo Rosa este o salata de frunze ce are culoarea rosu-grena. Frunzele la salata Lollo Rosa sunt crete si delicate. Salata Lollo Rosa nu are un gust extraordinar, fiind o salata decorativa, originara din Italia.
Salata Lollo Bionda are aceleasi caracteristici cu salata Lollo Rosa, cu exceptia ca frunzele acestei varietati sunt de culoare verde deschis.
Printre cele mai populare variante de salata tip lollo pe care le putem gasi pe piata semintelor din Romania, enumeram:
Salata Lollo Rosa
- Constance RZ (Rijk Zwaan) – varietate destinata a fi cultivata in intervalul primavara-toamna;
- Carmesi RZ (Rijk Zwaan) – varietate destinata cultivarii in sere si solarii, primavara devreme, toamna tarziu si iarna;
- Luberon (Seminis) – salata lollo rosa, destinata cultivarii pe tot parcursul anului;
Salata Lollo Bionda
- Estrosa (Enza Zaden) – varietate cu rezistenta deosebita la emiterea tijei florale, ce se preteaza a fi cultivata in sezonul cald;
- Aleppo RZ (Rijk Zwaan) – varietate noua de la Rijk Zwaan, cu toleranta deosebita la emiterea tijei florale;
- Locarno RZ (Rijk Zwaan) – varietate ce se preteaza plantarii in perioada martie-mai sau august-septembrie.
6. Salata tip Frunza de stejar (Oakleaf)
Salata tip frunza de stejar are frunzele, bineinteles, asemanatoare cu frunzele stejarului. Salata tip frunza de stejar este, de obicei de culoare verde la baza, cu extremitatile superioare colorate in rosu-grena, dar sunt si varietati verzi, complet. Salata Oakleaf o gasim in supermarket-uri, ambalata la pachete gen mix de salata, avand si un rol decorativ deosebit. Gustul are o intensitate medie, fiind usor asemanator cu gustul nucilor.
Printre varietatile ce le puteti gasi in Romania, mentionam:
Salata tip Frunza de stejar verde
- Kristine RZ (Rijk Zwaan) – varietate ce se preteaza a fi cultivata in sezonul cald;
Salata tip Frunza de stejar rosie
- Murai RZ (Rijk Zwaan) – salata OAK pentru cultivare iarna si primavara.
7. Salata Babyleaf
Pentru salata Babyleaf s-au dezvoltat o serie de varietati de salata tip frunza de stejar, cos, sau lollo, disponibile tot in gama Rijk Zwaan.
8. Salata Salanova
Salata Salanova este o marca inregistrata Rijk Zwaan si este acea salata compacta, de tip multi-frunze. Salata Salanova are de 2, pana la 4 ori mai multe frunze decat salata normala si toate frunzele sunt cam de aceeasi marime si forma ca frunzele salatei normale. Frunzele sunt dulci si gustoase. Salata de tip Salanova o gasim si ca salata hidroponica, cu tot cu radacini, pastrandu-se proaspata o perioada mai lunga. Sunt foarte multe varietati pe care le putem incadra aici insa cele mai populare sunt cele untoase, de culoare verde sau rosie.
Un alt avantaj al salatei Salanova este acela ca se poate cultiva la densitati mari si acestea se pot recolta mecanizat, fiind astfel ideala pentru amestecurile de salata ambalate.
Sunt mai multe tipuri de salata salanova:
- Salata Multi-frunza de capatana;
- Salata Multi-frunza de stejar;
- Salata “Incised Leaf”;
- Salata Frisee;
Imagini cu aceste varietati regasim mai jos:
Pentru salata de capatana tip Salanova, Rijk Zwaan propune ca varietati: Descartes RZ (pentru Salanova de capatana verde) si Gaugin RZ (pentru Salanova de capatana rosie).
Pentru salata tip Frunza de stejar Salanova, putem incerca varietatile: Cook RZ (verde) si Xeres RZ (rosie).
Salata Frisee este un tip de andive, deschise, cu frunze crete. Rijk Zwaan are o multime de varietati de salata Frisee din care mentionam: Duplex RZ, Expedition RZ, Corbi RZ.
Salata tip Incised are aspectul asemanator cu salata Lollo. Dintre acestea Vivanto RZ si Madrigon RZ sunt printre cele mai cautate.
Pe langa acestea, in amestecurile de salata din magazine mai putem gasi si asa numita salata Valeriana. Aceasta este o planta din familia Valerianaceae, fiind initial considerata o buruiana, gasita pentru prima data in culturile de cereale. Frunzele acesteia au o aroma deosebita, salata Valeriana devenind in ultimul an din ce in ce mai populara.
Resurse: Catalog Rijk Zwaan
Buna ziua,
Incepand cu anul 2015 ,societatea noastra va cultiva salata tip Iceberg pe o suprafata de minim 3000 mp in sistem protejat.
Planul de cultura va fi in toate anotimpurile incepand cu luna februarie 2015 insamantatul si incheiem in luna decembrie 2015 cu ultima recolta.
Solicitarea noastra catre dvs este cererea de informatie suplimentara despre salata Iceberg:
1.tipul de salata recomandat pentru spatiu protejat de tip solar pentru tot parcursul anului ;
2.conditii de crestere in solarii, sol-PH,aer-curenti,ventilatie,umiditate,temperaturi , apa-concentratii admise de nitrati, nitriti, microelemente necesare pe toata perioada de vegetatie, etc.;
3.riscurile de imbolnavire si atac al insectelor, tratamente;
4.recomandari recoltare , depozitare si pastrare.
Cu stima,
ec.Doinita Culea
Buna ziua,
Va recomand ca varietati de salata Iceberg urmatoarele varietati:
- Silvinas RZ / Argentinas RZ (pentru vara, si toamna devreme);
- Saratoga RZ (numai pentru culturi de iarna);
- Ribenas RZ (primavara si toamna).
Pentru detalii de cultivare si planuri de fertilizare, trebuie sa avem o discutie fata in fata.
Va multumesc pt raspuns.
Pentru detaliile pe care mi le putei oferi intr-adevar trebuie sa purtam o discutie ,,face to face”.
Date de contact: nana_dav02@yahoo.com
Cu consideratie,
Pentru combaterea si prevenirea bolilor salatei recomandam aplicarea tratamentelor fito-sanitare si dezinfectia semintelor si a substratului pentru rasadnita.