Busuiocul este o planta aromatica si medicinala anuala, usor de crescut, nepretentioasa, ce se poate cultiva atat in gradina, cat si in ghivece pe balcon. Ca origine, busuiocul se trage din India.
Pornind de la tehnologiile standard, Busuiocul se recomanda a se semana primavara, in spatii special amenajate, de tipul rasadnitelor, si transplantat apoi, la aproximativ 1,5 luni de la rasarire in aer liber. Pentru cultura din apartament, urmeaza sa va prezint o metoda usoara de a cultiva busuioc, de care va puteti apoi bucura tot anul, dand un aer deosebit balconului sau ferestrei dumneavoastra. Din cauza ca il cultivam in apartament, putem semana semintele tot anul, in intervalul februarie – noiembrie, atata timp cat ii putem asigura o temperatura constanta, in jurul valorii de 20 de grade, si acces la lumina.
PASUL 1 – De unde cumpar Seminte de busuioc ?
Alege o varianta de busuioc de la furnizori acreditati, pentru ca rezultatul sa fie cel scontat. SemintePlante.ro propune doua variante de seminte de busuioc:
1. Seminte de busuioc Italian, clasic
Prima varianta este un soi standard, ambalat in Romania, apartinand gamei Starsem. Plicul contine 1,3 grame de seminte, deci suficient pentru a umple destule ghivece. Este busuiocul comun, cu funza si tulpina verde deschis, cu flori albe, cunoscut de majoritatea pasionatilor de gradinarit.
Plicul arata ca in imaginea de mai jos:
Cea de-a doua varianta, THAI, este o varianta de import, apartinand companiei Mr. Fothergill’s, producand plantute cu frunze verzi, usor mai intens colorate decat la cel italian clasic, si cu tulpini si flori violacei. Busuiocul THAI este o varianta cu aroma deosebita, aceasta fiind mult mai puternica decat la alte variante de busuioc existente. Aroma lui este fina, amintind de aroma de anason sau lemn dulce.
Planta arata ca in imaginea de mai jos:
Asadar, dupa alegerea variantei de care esti interesat, trecem la pasul urmator.
PASUL 2 – CE ECHIPAMENTE IMI TREBUIE PENTRU A PRODUCE PLANTUTA?
Nu ai nevoie de echipamente extraordinare. Tine mine ca aceasta prezentare este destinata celor ce il vor cultivat pentru apartamentul propriu, deci vei avea nevoie (pe langa semintele de busuioc) de un ghiveci, pamant pentru semanat, si … cam atat. In tutorialul de fata am folosit un borcan, tocmai pentru a demonstra cat de usoara este producerea plantutelor de busuioc.
Pamantul trebuie totusi sa fie unul bun, de aceea recomand sa incercati alegerea unui pamant de flori universal fin, sau chiar al unui substrat pentru sadire si inmultire. Atentie, pamantul de flori, in variantele cele mai ieftine poate fii prea bulgaros, formand crusta deasupra, facand procesul de rasarire greoi. Ca recomandare, alege de aici o varianta de pamant de flori.
Vom semana semintele de busuioc in ghiveciul ales, prin imprastiere. Vom acoperii apoi cu pamant, un strat subtire, de 0,3 – 0,5 cm. In cazul in care punem mai mult pamant, rasarirea va dura mai mult.
Dupa semanare vom umezii solul usor dupa care pastram ghiveciul la lumina ( pe balcon, sau langa geam), la o temperatura constanta, de peste 18 grade C. In cazul in care se doreste grabirea rasaririi, se poate folosii, deasupra ghiveciului, folie de ambalare, transparenta, pentru a produce un fel de efect de sera.
In mod normal, pastrat la 20 de grade, si udat constant cu evitarea baltirii, dar si a uscarii totale a pamantului, busuiocul va trebui sa rasara in maxim 14 zile. In imaginea de mai jos se pot observa plantele de busuioc cum ies la lumina.
Planta de busuioc iubeste umezeala asa ca, se recomanda mereu pastrarea pamantului din ghiveci reavan. Asadar, din cauza faptului ca am semanat multe seminte de busuioc, vom avea multe plante, foarte dese in ghiveci. Ghiveciul nostru in momentul de fata are rol de rasadnita. Din el, putem ulterior sa scoatem plantutele pentru repicare, si sa le plantam pe fiecare in ghivece separate.
Repicarea nu se va face decat dupa mimim o luna, cand plantele trebuie sa aiba macar inaltimea din poza de mai jos.
PASUL 3 – PLANTAREA IN GHIVECE INDIVIDUALE
Asa cum am mentionat si mai sus, dupa ce busuiocul a trecut de varsta minima de 4 saptamani, il putem transfera apoi in alt ghiveci. Inainte de transferare, vom uda foarte bine solul ghiveciului ce a jucat rol de rasadnita, pentru a putea smulge usor din pamant planta de busuioc cu tot cu radacina.
Vom umple ghiveciul in care urmeaza a se face plantarea cu pamant, acoperind aproximativ 80-90% din volumul acestuia. Facem apoi o usoara groapa in acest ghiveci, pe care o udam bine. In groapa facuta, dupa ce apa s-a scurs, vom aseza radacina plantutei de busuioc scoasa din rasadnita. Acoperim apoi cu pamant astfel incat planta sa se poata prinda, dupa cum reiese si in imaginea de mai jos:
In cazul in care nu doriti plantarea individuala a busuiocului in ghiveci, un efect deosebit din punct de vedere estetic, se obtine prin lasarea plantutelor sa creasca una langa alta, in ghiveciul initial, folosit ca rasadnita. Dezavantajul este ca, in acest mod, plantele vor concura pentru lumina, rarindu-se practic natural. Planta mai mica va muri la umbra plantei mai mari. De asemenea, cea de-a doua varianta nu va oferi vigoarea de crestere, ca in cazul busuiocului plantat initial. In imaginea de mai jos, sunt plantutele de busuioc lasate sa se dezvolte in borcan:
PASUL 4 – CRESTEREA SI DEZVOLTAREA PLANTEI
Dupa repicat, vom aseza ghiveciul cu planta de busuioc intr-un loc cat mai luminat. Busuiocul iubeste apa, asa ca nu uita sa mentii pamantul reavan. De asemenea, atentie mare ca apa sa nu balteasca la radacina plantei. Foloseste un pamant bun, drenat si ghivece cu gauri de scurgere.
Este bine ca, din cand in cand, sa greblezi usor solul de la suprafata, pentru a asigura un drenaj mai bun.
Busuiocul nu cere o fertilizare puternica. In cazul in care iti doresti o planta mereu verde, si o crestere abundenta, poti folosiingrasamantul foliar Cropmax. Produsul este unul bio si nu te va afecta in cazul in care doresti sa folosesti busuiocul pentru condimente.
Pentru o productie masiva de frunze, trebuie sa avem grija si sa taiem inflorescentele busuiocului, ori de cate ori acestea apar. In cazul in care urmarim ramificarea, putem taia cu foarfeca busuiocul, la 5-10 cm de la sol.
Foarte bun articolul! Va multumesc si astept mai multe tutoriale de acest gen.
chiar acum am intr o jardiniera busuioc ,prima data cand cultiv ,am multe fire iesite cele mai mari au 10 ,15 cm dar sunt doar 5 ,mai multe au 2,3 cm ,si micute mai multe ,am pus un plic de seminte ,sunt foarte frumoase si miros extraordinar,am citit articolul si mi a placut dar nu am inteles de unde scurtez plantuta daca vreau mereu frunze proaspete pt consum ,iau doar frunzulitele care mi trebuie sau o tai pe toata si creste alta ? multumesc mult
Nu se recomanda taierea de la baza. Spre exemplu o plantuta de 15 cm se poate scurta la aproximativ 7 cm, cu conditia ca, sub zona de taiere sa ramana frunze, astfel incat planta sa se poata hrani.
Diferenta de inaltime dintre plantute se poate datora unei diferente de adancime la semanare. Cele care sunt mai mari au fost acoperite cu mai putin pamant, cele mai mici cu mai mult pamant.
Buna ziua,
am sadit busuiocul, a rasarit si acum, dupa ce au atins o inaltime de aproape 2 cm se ofilesc. Le ud zilnic, cu putina apa prin pulverizare.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Anul trecut am semanat busuioc in jardiniera. I-a mers.f.bine pana cand pe frunze i-au aparut niste dungi albicioase. Am aruncat pamantul, am spalat jardiniera, primavara asta (2016) am plantat (in pamant nou) busuioc (unguresc) cumparat in ghivece de la Kaufland. I-a mers bine, acum a facut flori (il tin in balcon) dar din nou au aparut niste dungi albicioase pe unele frunze. Din el se ridica niste foarte micute musculite. L-am pulverizat cu Insecticid pt.plante (Perfect Plant). .Care e cauza dungilor si ce pot face pt.ca plantele sa traiasca ?
Buna ziua. Probabil un paduche lanos. Nu imi dau seama. Imi puteti trimite niste poze pentru a va putea da un raspuns clar.
Buna Ziua,
Am si eu 2 ghivece cu busuioc – rasadul l-am luat de la piata, I-a mers foarte bine dupa ce l-am plantat in ghiveci, ne-am bucurat de multe salate cu frunze proaspete de busuioc, dar la in moment dat am observant ca a inceput sa aiba frunzele mancate. am vazut nsite puncta negre pe la radacinile frunzelor. Cu ce at trebui sa il stropim pentru a-si reveni?
Buna ziua,
Puteti folosi unul din insecticidele consecrate – Actara, Coragen, etc. Totusi, fiind un produs la care se consuma direct frunza si insecticidele nu au omologare in Romania pentru cultura de busuioc, neavand nici detalii privind timpul in care planta de busuioc metabolizeaza insecticidal, ramane alegerea dumneavoastra daca doriti sau nu aplicarea acestuia.
Ca alternativa, cumparati un plic de seminte de busuioc (sau chiar mai multe) – link: http://www.seminteplante.ro/214-seminte-plante-aromatice si semanati din nou. Plasati intr-un loc mai aerisit si udati regulat evitand baltirea.
Sper ca am fost de ajutor.
Buna, ziua, am si eu un ghiveci cu busuioc dar e tare suparat. I se usuca frunzele si nu stiu ce sa fac. Cred ca la noi este prea putina lumina, este posibil sa se usuce din cauza asta?
Multumesc!
Sigur. Incercati pozitionarea la lumina si udarea regulata.
Buna ziua! Am plantat busuioc intr-o mica jardiniera, a rasarit foarte frumos, acum plantele au vreo 3 cm, dar au fost multe seminte si sunt foarte dese. Le las sa creasca asa in continuare? Multumesc!
Buna ziua,
In cazul in care doriti dezvoltarea de tip “Pomisor” trebuie sa rariti plantele. Altfel, recomand sa le lasati asa. Vor tinde sa se alungeasca initial. Ulterior puteti taia fruzele petru a le folosi in aromatizarea diferitelor feluri de mancare iar taierea sa o faceti aleator – exemplu: doua plante taiate, una nu – si atunci, cele ramase vor urma dezovltarea “pomisor”.
Succes!
busuioc cumparat de la Lidl, in ghiveci, la un moment dat tulpina a devenit neagra, segmentat, la toate plantele din ghiveci, pe 1-2 cm direct la emergenta din sol sau undeva deasupra. Sa-l pastrez, sa astept sa vad ce se intampla, sau sa renunt la el?