Hibrizi de legume straini, testati in Romania!

Scanand internetul in lung si in lat, am gasit un raport de cercetare al celor de la SCDL Bacau, referitor la valorificarea produselor ecologice horticole, avand niste date interesante pe care doresc sa le impartasesc in acest post. Etapa la care ma refer din lunga cercetare a celor de la Bacau se intituleaza “Optimizarea culturii ecologice a legumelor prin valorificarea tehnicilor noi experimentale”.

Pe scurt, in studiu sunt tratati o serie de hibrizi de tomate, ardei, vinete toti cultivati in sistem protejat, ecologic. Vom oferii mai jos toate detaliile despre acestia, observate de catre cei ce au efectuat cercetarea.

1. Hibrizii de tomate testati in Romania

In testarea tomatelor s-au experimentat urmatoarele variante:

1. Bersola F1 (Enza Zaden);

2. Prekos F1 (Geosem Select);

3. Rouen F1 (Geosem Select);

4. Gorka F1 (Western Seeds) – disparut de pe piata din Romania;

5. Cristal F1 (Clause);

6. Siriana F1 (SCDL Buzau);

7. Roman (soi local, zona bacaului);

8. Bobalna (soi local, zona bacaului);

Martorul de comparatie a fost ales soiul local de tomate Roman.

Soi de tomate Prekos F1

Hibridul bulgaresc de tomate Prekos F1

In anul 2009, conform datelor furnizate de cei de la institultul din Bacau, s-au obtinut urmatoarele productii, la varietatile testate:

 

Soiul/Hibridul testat  Cantitate produsa (tone/hectar)
 Bersola F1  90,34 t/ha
 Rouen F1  81,48 t/ha
 Gorka F1  105,62 t/ha
 Cristal F1  82,26 t/ha
 Siriana F1  81,9 t/ha
 Bobalna  75,3 t/ha
 Roman  72,6 t/ha

Putem observa, din tabelul prezentat mai sus, ca mai toate varietatile au scos productii mult superioare fata de soiul ales ca martor de comparatie. Singurul hibrid care nu apare pe tabel cu valoare a productiei este hibridul de tomate Prekos F1. Acesta a inregistrat o productie mult mai mica decat soiul Roman, insa in raportul publicat de SCDL Bacau valoarea cantitatii produse nu este furnizata.

Avansand, ajungem la un grafic interesat, ce reprezinta dinamica productiei, analizata probabil pe mai multi ani, furnizand doar valorile medii:

Seminte de legume

Seminte de tomate si dinamica productiei

Se observa conform graficului ca hibridul de tomate Gorka F1, a oferit o productie foarte concentrata in inervalul iulie – august. Va rog sa tineti cont ca toate valorile sunt date in conditiile unei culturi ecologice, in care, conform spuselor celor de la institut, nu s-au folosit pesticide conventionale.

S-a testat si greutatea pe fruct si, dupa cum era de asteptat, s-a obtinut o variatie intre 87,7 grame pe fruct, la Prekos F1 si 210 grame/fruct la soiul Roman.

In ceea ce priveste calitatile organoleptice, un procent ridicat de fructe 90-95% din varietatile Bersola F1, Prekos F1, Gorka F1, Cristal F1, Siriana F1, Roman si Bobalna s-au dovedit bune. Singurul care nu a corespuns indicatorilor de calitate testat a fost hibridul Rouen F1, care a format capac verde, doar 50% din productia obtinuta fiind vandabila.

 

2. Hibrizi de ardei gras testati in Romania

Conform aceluiasi studiu, s-au testat 5 hibrizi de ardei gras si 2 soiuri, dupa cum urmeaza:

1. Ceops F1 (ZKI);

2. Export (SCDL Bacau);

3. Magno F1 (Enza Zaden);

4. Milica F1 (Enza Zaden);

5. E4234495 F1 (Enza Zaden);

6. Emese F1 (ZKI);

7. Ceres (SCDL Bacau)

O mare parte din hibrizii de mai sus nu se mai afla astazi in oferta distribuitorilor de seminte. Cu toate astea, s-au testat culturile de ardei in conditii ecologice, atat in camp, cat si in solarii. Una din concluziile studiului este evidenta – cultura ecologica de ardei in solar se recomanda a se face numai cu hibrizi.

Foarte mult ne intereseaza productia pe care cei de la SCDL Buzau au reusit sa o scoata, in conditii de agricultura ecologica, de la hibridul Milica F1. Aceasta s-a situat la 63,8 tone/hectar, din care 98% productie vandabila. De altfel, productia scoasa de ardeiul Milica a fost cea mai mare dintre varietatile cultivate. Spre exemplu, martorul Export a reusit o valoare de aproximativ 15 tone/hectar.

Ardei gras Milica F1

Ardei gras Milica F1

3. Hibrizi de vinete testati in Romania

Vinetele testate in acest studiu, sunt hibrizi deja cunoscuti, din care mentionam:

1. Mirabelle F1 (Seminis);

2. Edna F1 (Hazera Genetics) – retrase de pe piata din Romania;

3. Epic F1 (Seminis);

4. Black Pearl F1 (Enza Zaden)

Hibrizii au fost testati in cultura protejate, in sistem ecologic. Martorul de comparatie ales a fost vanata Edna din gama Hazera Genetics. S-au obtinut urmatoarele productii:

Hibridul testat  Productia (Tone/hectar)
Mirabelle F1  68,4 t/ha
Edna F1  78,1 t/ha
Epic F1  96,9 t/ha
Black Pearl F1  88,4 t/ha

Asadar, in afara de vinetele Mirabelle F1, toti hibrizii au fost peste martorul Edna F1. A nu se intelege ca vanata Mirabelle F1 nu ofera un potential ridicat de productie. Conditiile agriculturii ecologice nu au fost tocmai pe placul hibridului.

In ceea ce priveste calitatea fructelor obtinute, toti hibrizii au reusit sa dea o productie vandabila, in proportie de 95-100%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>