Incepand cu anul 2014, compania Agrosel, a inceput un nou program, de introducere pe piata romaneasca a unor hibrizi proprii de ardei gras, capia si gogosar, dar si ardei iute. In urma testarilor efectuate in 2014 si in anul curent 2015, hibrizii se dovedesc a fi un real succes, comportandu-se exemplar atat in camp cat si in solarii, putand fi usor comparati cu concurentii lor de la marile firme Olandeze.
Astfel, in anul 2015, acei hibrizi, vanduti initial cu nume de cod, au primit nume, dupa cum urmeaza:
- Ardei capia AS 2-262 F1 se numeste Napoca F1
- Ardei capia AS 2-250 F1 se numeste Potaisa F1
- Ardei gogosar AS 2-220 F1 se numeste Traian F1
- Ardei gras AS 2-177 F1 se numeste Daciana F1
- Ardei iute AS 2-269 F1 se numeste Iancu F1
Pe langa variantele de mai sus, mai exista un hibrid de ardei gras AS 2-153 F1, care, la momentul scrierii articolului, nu primise inca nume.
Asadar, sa incepem povestea acestor hibrizi, precum si prezentarile fiecarui hibrid in parte.
Seminte de ardei capia Napoca F1
Prima prezentare vazuta cu acest hibrid a fost in comuna Teasc, jud. Dolj. Ardeiul Napoca (As 2-262) se prezinta ca un ardei lung (tip capia), cu maturitate semi-timpurie, ce produce fructe mari, in 2-3 lobi, de culoare rosie-intensa, la maturitatea fiziologica. Din primele testari, greutatea medie pe fruct se situa undeva in jurul valorii de 150 de grame.
Forma fructului este una relativ plata, similara cu forma soiului standard Slonovo Uvo (Ureche de elefant).
De altfel, si posterele de reclama ale acestui hibrid, arata o noua fata a companiei Agrosel, prima companie cu capital romanesc ce a reusit producerea primilor hibrizi de succes de ardei.
Printre alte caracteristici ale ardeiului capia Napoca F1, mentionam cresterea nedeterminata, si pretabilitatea la cultivare atat in spatii protejate, cat si in camp deschis. Hibridul se remarca printr-o vigoare excelenta, cu un foliaj bogat, ce protejeaza excelent fructele, oferind asadar un avantaj in zilele caniculare de vara.
Lungimea ardeiului capia Napoca F1 este de 18 – 23 de centimetrii, cu un diametru de 5 – 7 centimetrii. Pericarpul este gros. Napoca F1 are un aspect comercial deosebit.
Seminte de ardei capia Potaisa F1
In imaginea de mai jos se observa fructele si tipul plantei ardeiului capia Potaisa F1. Poza a fost facuta in comuna Jirlau, jud. Braila, zona de traditie in Romania, renumita pentru cultivarea ardeiului. De asemenea, impreuna cu Potaisa F1 in camp, s-a testat si hibridul de ardei gogosar Traian F1, precum si celelalte varietati de ardeioase din gama Agrosel.
Fata de Napoca F1, ardeiul Potaisa F1 este usor mai mic, recomandandu-se a se cultiva in sere si solarii, in sistem intensiv. Cresterea este nedeterminata, plantele avand tulpini foarte puternice si o capacitate uimitoare de rodire.
Ardeiul capia Potaisa F1 se caracterizeaza prin fructe lungi de 16 – 18 centimetrii, cu o greutate medie de 140 – 160 de grame pe fruct.
Seminte de ardei iute Iancu F1
Iancu F1 este primul hibrid de ardei iute romanesc, semi-timpuriu, cu fructe conic-alungite, si cu o capacitate deosebita de crestere si fructificare. Inca de la plantare se observa buna vigoare de crestere a plantelor.
Lungimea fructelor este de 18-20 centimetrii, cu un diametru de 4 cm la umeri. Coacerea fructelor este din galben, in rosu intens. Gustul este mediu picant. Greutatea medie a fructului este de 40-70 de grame.
Hibridul poate nu este cea mai cautata varianta intre cultivatorii de ardei iute din Romania, acestia preferand hibrizii ce produc fructe mai subtiri, tip fideluta, insa cu siguranta poate intra pe piata datorita aspectului exterior interesant si a gustului.
Din detaliile producatorului de seminte de ardei iute Iancu, Agrosel, putem oferi ca informatii:
- grosimea pericarpului (pulpei): 2-3 mm;
- tip crestere: nedeterminata;
- Densitate (in sere si solarii): 4-6 plante/metru patrat;
- Densitate (camp) : 40.000 – 50.000 plante/hectar;
- Productie (in sere si solarii): 10 – 12 kg/mp;
- Productie (in camp) : 20 – 30 tone/hectar.
Seminte de ardei gras AS 2-153 F1
Hibridul AS 2-153 F1, singurul ramas nedenumit de la Agrosel, se prezinta ca un ardei gras blocky, cu crestere nedeterminata si potential ridicat de productie. Planta acestui hibrid este una cu un sistem radicular foarte bine dezvoltat, ce se preteaza a se cultiva atat in spatii protejate, cat si in camp deschis.
Fructul are o greutate de 130 – 160 de grame, de culoare galben – verzui, cu coacere in rosu-intens. Pulpa groasa, cu gust placut, face ca acest hibrid sa placa consumatorului. O caracteristica principala este toleranta foarte buna la lipsa luminii.
Seminte de ardei gras Daciana F1
Daciana F1 este hibridul de ardei gras de la Agrosel, pe care l-am vazut prezentat in culturile de test din Maia, jud. Ialomita. Hibridul prezinta o planta viguroasa, cu radacini puternice, ce ii confera o rezistenta deosebita la temperaturi ridicate.
Ardeiul gras Daciana F1 se poate cultiva atat in camp deschis, cat si si sere si solarii, directionat pe 2 brate. Fructele mari sunt lucioase si au un aspect comercial deosebit. Greutatea medie a acestora se situeaza in jurul valorilor de 140 – 180 de grame.
Culoarea este verde – galbui, ce devine rosie la maturitatea fiziologica. Fructele au 3-4 lobi (forma Blocky), uniforme ca marime, si cu pulpa groasa.
Nu este pretentios la lipsa de calciu.
Seminte de ardei gogosar Traian F1
Traian F1 este primul hibrid de ardei gogosar romanesc, hibrid care, cu siguranta va prinde piata din Romania, datorita raportului calitate – pret oferit, pretul semintelor fiind foarte accesibil, comparativ cu pretul olandezelor.
Gogosarul Traian F1 prezinta o grestere viguroasa si o maturitate medie, usor semi-tardiva. Hibridul se preteaza atat cultivarii in camp deschis, cat si in sere si solarii, si are o capacitate de productie excelenta.
Greutatea medie a gogosarilor Traian F1 este de 150 – 190 de grame, cu fructe cu un aspect comercial deosebit.
Pulpa este groasa, de 6 – 7 mm, de culoare verde-inchis, cu coacere in rosu-intens la maturitatea fiziologica. Hibridul rezista bine in conditiile de temperaturi ridicate.
Alti hibrizi reusiti din gama Agrosel
Dintre varietatile testate, am remarcat in iunie 2015, la Dabuleni, tot la o prezentare Agrosel, doi hibrizi excelenti de pepene verde.
Primul, este un hibrid pe tip Sugar Baby, ce se vinde cu numele de Grand Baby F1, fiind un hibrid ce se incadreaza tipului Sugar Baby, cu coaja verde-inchis, calitati gustative excelente si o greutate perfecta pentru acest tip de pepene 6 – 8 kg.
Un alt hibrid, nu neaparat nou, dar care incepe usor – usor sa capete din partea consumatorilor atentia cuvenita este hibridul de pepene verde, cu miez galben, Peace F1.
Acesta se caracterizeaza printr-un gust excelent, o planta excelent roditoare, cu maturitate extratimpurie, si foliaj pe tipul hibrizilor de Sugar Baby. Pepenele limoniu Peace F1 nu este neaparat un pepene cu fruct mare. La cultura neirigata se obtin pepeni “mini” iar pe cultura irigata, greutatea ajunge undeva la 5-7 kg.
Altoiti, pepenii Peace F1 imbina perfect vigoarea, cu calitatea interna, obtinandu-se fructe de dimensiune mai mare.